Cenne właściwości Herbaty Oolong zwanej też niebieską
Cenne właściwości Herbaty Oolong zwanej też niebieską
Krótki wpis o tym, dlaczego warto pić herbatę Oolong.
 
Oolong nazywana też herbatą niebieską czy turkusową, posiada wiele właściwości zdrowotnych.
 
Wymienimy teraz te, które są najważniejsze:
 
  • pomaga przy nadciśnieniu, w obniżeniu poziomu cholesterolu,
  • posiada zdolność do wzmacniania odporności organizmu,
  • ma działanie odchudzające,
  • chroni przed chorobami nowotworowymi (zwłaszcza dobrze radzi sobie z nowotworami żołądka, ograniczając rozwój narośli rakowych),
  • chroni przed udarami mózgu i miażdżycą,
  • działa korzystnie na skórę, pomaga zniwelować zmiany trądzikowe, łagodzi atopowe zapalenie skóry,
  • pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów i kości - zwiększa gęstość mineralną kości,
  • reguluje poziom cukru i insuliny we krwi - wspomaga leczenie cukrzycy typu II,
  • stymuluje pracę układu nerwowego i zapewnia pobudzenie.
 
Dodatkowo ważną informacją jest to, iż herbatę oolong należy parzyć wielokrotnie. Wraz z kolejnymi zalaniami tych samych liści zmienia się smak naparu oraz co bardzo istotne, z czasem zwiększa się kompozycja cennych dla naszego organizmu substancji.
czytaj całość »
Podsumowanie temperatury i czasu parzenia najbardziej popularnych rodzajów herbat
Podsumowanie temperatury i czasu parzenia najbardziej popularnych rodzajów herbat

Często zastanawiamy się, w jakiej temperaturze zaparzać daną herbatę, ile czasu to powinno trwać. Wiadomo, że na etykiecie każdej z herbat umieszczona jest informacja o czasie i sposobie parzenia, jednak wystarczy, że herbatę przesypiemy do ulubionej puszki, a opakowanie wyrzucimy i wtedy mamy już problem. Ile to było minut, jaka temperatura, z reguły ciężko to wszystko po prostu zapamiętać.

Dla ułatwienia przedstawiamy Wam skrót, który możecie nawet wydrukować i powiesić na lodówce, jeżeli  często pijecie różne herbaty. 

W podanej poniżej tabeli, zamieszczone są dane, do których oczywiście nie trzeba stosować się z zegarkiem w ręku, wszystko zależy przede wszystkim od tego czy ktoś lubi słabszą czy mocniejszą herbatę.

 

 

Herbata czas parzenia: temp. wody:
Biała 5-7 min. 90oC
Żółta 3 min. 80oC
Zielona chińska 2-3 min. 70-80oC
Zielona japońska 1-3 min. 60-75oC
Zielona aromatyzowana 2-3 min. 70-80oC
Czarna 3-5 min. 96oC
Czarna Darjeeling 2-3 min. 85-90oC
Czarna aromatyzowana 3-5 min. 96oC
Oolong 4-5 min. 90oC
Pu-erh 3-5 min. 96oC
Rooibos 5-8 min. 96oC
Mate 3-5 min. 80oC
Mieszanki ziołowe 15 min. 96oC

 

Dodatkową wskazówką jest to, ile tego suszu dodać do ulubionego kubka czy filiżanki.

W przypadku herbat czarnych czy zielonych bez dodatków, najlepiej zaparzać 1 łyżeczkę suszu na 200ml wody, natomiast jeśli jest to herbata łagodniejsza na przykład biała, lub owocowa, tego suszu można dać 2 łyżeczki na 200ml wody. Są to wartości orientacyjnie, każdy powinien stosować się do tego z przymrużeniem oka, jest to zależne od indywidualnych preferencji osoby pijącej herbatę.

Warto pamiętać też o tym, że woda po 3-4 min od zagotowania osiąga temperaturę 90oC, natomiast po ok. 12 min spada do temperatury 75oC.

Mamy nadzieję, że ten krótki wpis, nieco bardziej objaśnił Wam czas i temperaturę zaparzania poszczególnych herbat. Życzymy Wam spokojnych chwil z Waszą ulubioną herbatą. :) 

czytaj całość »
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl